1

Tēma: Saldam miedziņam

Atradu dažus padomus atļaušos iekopēt, kādam ceru noteikti noderēs.

Viena aitiņa, divas aitiņas, trīs aitiņas...Mokoši, truli un neizturami! Ja nenāk miegs, turklāt regulāri, ko sauc par hronisku bezmiegu, tveram pēc kārtējās miega tabletes.

Šoreiz sīkāk apskatīsim veidus, kā uzlabot savu miegu, ja nu tās aitiņas ir kļuvušas pārlieku uzbāzīgas, bet risinājumu gribētos jau tuvākā nākotnē, nekā pēc mēnešiem diviem, trim.

Parasti bezmiega iemesli ir vairāki:
pārlieku liels un regulārs stress - uzbudināta nervu sistēma,
veselības problēmas ( traumas, temperatūra ),
hronisks pārgurums,
fizisku aktivitāšu trūkums,
par maz svaiga gaisa,
haotisks dienas režīms,
novājināta imūnsistēma,
slikti vēdinātas telpas,
iekšējs nemiers,
skumjas, tuva cilvēka zaudējums,
liels pozitīvu emociju apjoms,
sāpes, fizisks diskomforts,
uzbudinošu vielu regulāra lietošana lielos apjomos ( nikotīns, narkotikas, alkohols, kafija, stipra melnā vai zaļā tēja ),
vientulība,
murgi, iekšējs nemiers, veģetatīvās nervu sistēmas traucējumi, panika, trauksme.

Ko darīt?

Pirmais un galvenais uzdevums - jāpārskata savs dzīves veids: uzturs, vide, apstākļi, veselība, ieradumi utt.. Jāmēģina izprast bezmiega iemesls. Un jāķeras klāt tā novēršanai. Tikām var palīdzēt sev dažādi:
Fiziskas aktivitātes - tās uzmundrina, stabilizē nervu sistēmu, palīdz regulēt emociju līdzsvaru. Saprotot, kurā dienas laikā organismam vislabāk ir izjust fizisku slodzi, ir iespējams uzlabot arī miega kvalitāti. Citiem pēc vakara krosiņa lieliski nāk miegs, citiem labāk sportot pa dienu vai no rīta.
Joga - vingrojumi un elpošanas tehnikas dažādība palīdz miegam: palīdz iemigt, uzlabo miega kvalitāti un ilgumu. Jogas vingrinājumus vajadzētu izpildīt ne vēlāk, kā pusstundu pirms gulētiešanas. Arī tas var būt sava veida rituāls, kas palīdz sagatavoties miegam.
Laiks tikai sev, klusumam un domām! Tas palīdzēs savākt domas, izprast sevī pa dienu sakrātās emocijas, pārdomāt visu un nolikt tās mierīgi maliņā. Līdz nākošajam rītam. Ne velti ir teiciens - rīts gudrāks par vakaru! Bieži vien cilvēks nespēj iemigt, jo prātu nodarbina domas par darbu, kādu strīdu, pirkumu, svarīgu lēmumu utt.. Emocijas noteikti vajadzētu izreaģēt pirms likšanās uz auss. Kā arī jāļauj norimt, jo pat pozitīvas domas un iespaidi var neļaut vēl ilgi iemigt, izjaucot normālu miega ritmu.
Tavs īpašais miegs - katram cilvēkam ir savs miega ritms: cik ilgi viņam jāguļ, cikos jāiet gulēt, lai justos mundrs, spēka pilns, nevis kā sabraukta aļģe no rīta. Brīvdienā jāiet gulēt tiklīdz nāk miegs, jāceļas tikai tad, kad tiešām jūties izgulējies - neviena netraucēts un nemodināts. Tad arī zināsi, kāds ir tavs miega ilgums, ritms. Un vēlams arī brīvdienās ievērot šo ritmu, citādi atkal var izjaukt bioloģiska pulksteņa līdzsvaru.
Masāža - regulāras masāžas stabilizē un nomierina centrālo nervu sistēmu. Derēs jebkurš masāžu kurss, bet ikdienā katrs var palīdzēt sev vai tuvākajam, maigi izmasējot pēdas, galvu un pakausi, rokas. Muguras un plecu daļai jau vajadzētu lūgt citu palīdzību.
Nomierinošas rituālas darbības - vienam tā varētu būt matu ķemmēšana katru vakaru 10 minūtes, citam - tase tējas klusumā un vienatnē, vēl kādam - aromātiska vanna, kas lieliski noņem sasprindzinājumu.
Mūzikas skaņas - tīkamas mūzikas klausīšanās nomierina. Ne velti bērni mīl šūpuļdziesmas. Tas gan saistās arī ar drošības sajūtu, ko rada mātes balss ( nemierīgam mazulim būs patīkami dzirdēt mammas dziedātās dziesmiņas. Vai arī klusi noregulēti šūpuļdziesmu ieraksti ). Mierīgas mūzikas skaņas pazemina asinsspiedienu, regulē sirdsdarbību, palīdz atslābināt saspringušos muskuļus, vispārējo ķermeņa tonusu. Eksperimentējot katrs var sev piemeklēt mūziku, kuras laikā viņš izjūt atslābināšanos, nomierinošo efektu. Mūziku var klausīties pirms gulētiešanas, gan arī aizmigšanas laikā ( klusināta ).
Izvairies no alkohola lietošanas tieši pirms miega. Tas gan uzdzen miegu, bet pēc dažām stundām liks mosties vai arī miegs būs nekvalitatīvs, „caurs" un pat... nogurdinošs.
Lasīšana pirms gulētiešanas var likties nomierinoša, tāpat kā TV skatīšanās. Tomēr tas ir mānīgs priekšstats, ja pēcāk miegs ir nemierīgs. Citiem tiešām palīdz, bet gadās, ka aizraujoties, mēs ignorējam savu iekšējo bioloģisko pulksteni un signālu „Laiks iet čučēt!".
Ja pamosties naktī - necenties domāt par bezmiegu. Necelies augšā, nesāc lasīt, neslēdz iekšā televizoru. Un neskaties pulkstenī, tas aizbiedēs miegu.
Akupunktūra.

Dabas līdzekļi

Apiņu tēja - nomierina.
Melisas tēja - nomierinoša.
Vīgriežu tēja - nelielās devās ir nomierinoša. Ja pārdozēs, tad efekts būs pretējs.
Baldriāna tēja - nomierina, bet jāatceras, ka pārdozējot miegainība būs arī nākošajā dienā.
Panātres lakstu vai ziedu tēja - neilgi pirms gulētiešanas.
Salātu lapu tēja - aplejot ar karstu ūdeni, nostādina minūtes 15. Nomierina organismu pēc emocionāla vai fiziska satraukuma.
Piparmētru tēja - nomierinoša, jādzer katru dienu, trīs reizes dienā.
Kādam līdz silts piens ( uzsildīts, nevis uzvārīts ) ar medu.
Miega spilveni - spilveni, kuru pildījumā ir dabiski, nomierinoši un aromātiski ( aromterapijas efekts ) augi: lavanda, siens, žāvēti apiņi, lauru un lazdu lapas, priežu skujas, salmeņu ziedi, rožu ziedlapiņas, piparmētras, raudenes, pelargonijas. Šajā gadījumā augi jāžāvē strauji, lai nepārkalstu, uzglabājot līdz lietošanas reizēm polietilēna maisos. Augus var savā starpā miksēt. Piemēram, papardes, apiņi, lauri un piparmētras šādā attiecībā - 2:2:2:1.
Kaltētus aromātiskos un nomierinošos augus var salikt mazos auduma maisiņos un salikt uz radiatoriem.
Spilvenu var iesmaržināt ar vienu ēteriskās eļļas pilienu. Vēl labāk - iesmaržināt nelielu auduma gabaliņu, piemēram, kabatsdrānu, un palikt pagalvī vai nolikt blakus.
Pie gultas, galvgalī, uz plauktiņa vai naktsskapīša var novietot glāzi ūdens, kam piepilināti pāris pilieni nomierinošas ēteriskās eļļas.
Miega vannas. Piemēram, 5 pilieni piparmētru, 2 pilieni kumelīšu, 2 pilieni apelsīnu eļļas piedeva. Jāiet pirms gulētiešanas vakarā. Tikpat lietderīgi ir karstas kāju vannas. Nomierinošas vannas ir arī ar kliņģerīšu ziediem, piparmētrām, raudenēm, skuju vannām.
Pirms miega var apēst vienu ēdamkaroti medus vai nosūkāt cukurgraudu ar lavandas eļļu ( 3 - 5 pilieni ).
Var ierīvēt deniņus ar lavandas eļļu.
Pārlieku asi un sālīti ēdieni uzbudina nervu sistēmu. Bezmiega perioda laikā var censties ierobežot to daudzumu.
Diļļu sēklas ar karstu pienu un medu pirms gulētiešanas.
Telpā, kurā guļ, var izsmidzināt ēteriskās eļļas un ūdens maisījumu, vai izmantot aromlampu.

2

Re: Saldam miedziņam

Paldies, ļoti noderīga info

3

Re: Saldam miedziņam

lūdzu lūdzu pati pamēģināšu šo to.man kā reiz lavandas eļļa mētājas,nezināju kur to pielietot

4

Re: Saldam miedziņam

evija9162 rakstīja:

lūdzu lūdzu pati pamēģināšu šo to.man kā reiz lavandas eļļa mētājas,nezināju kur to pielietot

kur vinu var nopirkt?

5

Re: Saldam miedziņam

man kaut kas uzdāvinājis bija,bet var aptiekā uzprasīt varbūt ir

6

Re: Saldam miedziņam

Lavanda-mana mīļākā smarža.Lavandas eļļa nopērkama vai nu aptiekās vai drogās-ka kurā vietā.Mani bezmiegs moca reti un rīkojos tad sevi nemocot.-uzdedzu gaismu un paņemu kādu vienkāršu rokdarbu.Cakinu līdz uznāk miegs.Neatzīstu vārtīšanos gultā,ja nevar aizmigt

7

Re: Saldam miedziņam

inarasternberga
Jā es ar to sapratu, jo vairāk grozies bez miega jo sliktāk paliek, jāceļas ir augšā, jāpastaigā, kaut kas jāpadara. Tā mocīšanās gultā tikai izraisa satraukumu.

8

Re: Saldam miedziņam

Vai jūs ziniet arī Notta un peonijas pilienus.Ja nepieradina sevi pie trankvilizatoriem-labi nomierina.

9

Re: Saldam miedziņam

a var izraut dažus trankiļus un izrubūsies ka pats nemanīsi big_smile

Esmu bijis seminārā par visiem tiem augiem un kam viņi palīdz, bij super, daži augi pat grūtniecību vienā mirklī var pārtraukt ((: dabas spēks big_smile

10

Re: Saldam miedziņam

kur ir tadas  man tadas vjg janu kas big_smile