181

Re: GRUTNIECIBA

Jā,man arī pēc ūdeņu noiešanas diezgan stipras sāpes sākās jau pēc kādām 3-4 stundām,kopumā no ūdeņu noiešanas brīža līdz bērniņa piedzimšanai pagāja 10 stundas,priekš pirmā mazulīša diezgan ātri..un runājot par atpūtu,man arī sanāca nelāgi..līdz pus vieniem naktī lasīju grāmatu un 2 jau nogāja ūdeņi,sanāca negulēt visu nākamo dienu,nākamā nakts tāpat kā murgā,jo sāpēja šuves un otrai sievietei palātā visu laiku modās mazais.vel nākamo nakti mans mazais bieži modās,gala rezultātā 3 dienā,kad tiku mājās(savā dzimšanas dienā) sākās depresija.Nevarēju nearvienu parunāt,jo par katru nieku gribējās raudāt,atbildība pēkšņi likās tik milzīga un viss likās tik grūti.Nekad dzīvē tā nebiju raudājusi kā tās aptuveni 10 dienas.Jutos bezspēcīga.Paldies,Dieviņam,ka tas trakums ir aiz muguras...
Tu, Simuci,noteikti uzreiz nodrošinies ar palīgiem,lai vari atpūsties..Muļķīgas Tev domas...kāpēc domā,ka negribēsi savu bērnu?Piedzims--un Tu sapratīsi,ka tas ir labākais,kas ar Tevi varēja notikt! smile

Sirsnīgā. . .

182

ingaa86
Jā, tā ir ļoti bieži, kad pēc dzemdībām uzmācās depresija, sevišķi, ja nav palīgu un mamīte galīgi nomocījusies + vēl hormoni..... Man gan tā nebija, bet pārbaucot no dzemdību nama uzzināju citas ļoti skumjas ziņas, taču mēģināju turēties cik spēju. Tagad saprotu, ka nevajadzēja, vajadzēja uzreiz visu laist ārā - izsāpēt, izraudāt un mēģināt pieņemt.

Par gulēšanu, jā tas ir ļoti, ļoti svarīgi, es arī naktī kad sākās dzemdības nebiju aizgājusi gulēt, skatījos filmas, lasīju, kad jau taisījos uz miegu, nogāja ūdeņi, tad nodomāju, cik muļķīgi, ka nepagulēju kaut 3 stundiņas, jo bija jau nakts. Viss process ilga 23arpusi stundas. Kad meitiņu aiznesa no manis, pēc dzimšanas, es biju pusdzīva, taču nespēju aizmigt, jo visu laiku domāju kur viņa ir, vai viņu pieskata, vai viņa neraud, jo raudāju es, es gribēju būt ar viņu un man likās, ka tas ir vienkārši šausmīgi, ka viņa nevar būt pie manis, jo man neļāva vīram palikt, nebija vietas nodaļā, bet pati vēl nevarēju celties pēc ķeizara un parūpēties par mazulīti, tā līdz nākošajam vakaram tikai pasnaudu. Otrajā dienā mēģināju celties, bet protams sāpēja un vēl negulētas 2 naktis, sametās melns gar acīm.

Protams, ka daudzām topošajām māmiņām ir šaubas, domas par to vai būs labas mammas, vai spēs iemīlēt savu bērniņu u.t.t. Bet tam nav pamata, tiklīdz ieraudzīsi savu mazulīti, sapratīsi - nekā svarīgāka par viņu uz šīs pasaules vairs nav!

183

Man dzemdības iekrita gripas epidēmijas laikā,līdz ar to nodaļā nevienu klāt nelaida,vīrs tikai 3 dienā mazo redzēja.Man ieši otrādi likās,ka varēja tomēr ļaut man pagulēt kādu stundiņu un tad mazo atvest,man vel visas iekšas trīcējakad vajadzēja jau pašai rūpēties par mazo,bet dzemdību zālē mazo uz krūtīm neuzlika,par to gan biju ilgi sapņojusi sad man tas likās pašsaprotami,bet laikam jau vajadzēja pateikt,ka vēlos lai uzliek....nezinu..

Sirsnīgā. . .

184

Varbut man ir tadas domas, jo nav vel mates instinkts, bet noteikti pec dzimshanas domasu savadak smile) Citreiz jau sezu un gribu atrak mazo, bet citreiz uznak taas drumas domas, bet tas laikam jau no depreesijas vnk sad Bailes, ka netiksu gala un busu piesieta!
Parasti jau uzliek  mazo uz krutim.
Man tas bridis tuvojas, sausmigi ir bails no sapem, no izturibas, no plisumiem, no visa taa procesa..citreiz nakti celos un murgoju par to, sausmas!
Ari kaa Inga saka, baidos no tas pecdzemdibu depresijas, taa jau depresija no VD ir, nespeju iedomaties, kas bus ja bus vel smagaka depresija.
Kadas Jums ir atsauksmes par rdzn?

185

Man arī mazulīti neuzlika uz krūtīm, bet man bija ķeizars, acīmredzot tapēc. Man arī bija ļoti svarīgi, lai pirmās rokas, kas tur bērniņu būtu mana vīra rokas, bet operāciju zālē viņu tomēr neielaida, jo finālā iznāca akūts ķeizars un pie manis, operāciju zālē bija 9 cilvēki!!!! Es arī daudz ko biju sacerējusies, ka dzemdēšu dabīgi, ka uzliks uz krūtīm, ka zīdīšu pati, tādu iespēju, ka mazulīte būs citā telpā, prom no manis, vispār nepieļāvu, Tā, ka varu teikt, man viss notika pilnīgi pretēji tam, kā biju sapņojusi..... Diemžēl. sad Bet nu tas jau nav prognozējams process.

simucis18
Man šķiet, lielākajai daļai, ir šaubas un bailes, līdz brīdim kad mazulītis ir uz rokām. Protams, zināmā mērā, Tu būsu piesieta, sevišķi, ja plāno pati zīdīt bērniņu. Taču es varu teikt, ka līdz kādiem 3 gadiem man bija grūti šķirties no meitiņas pat uz dažām stundiņām, šobrīd, kad dažas reizes sanācis nakšņot atsevišķi, tās liekas riktīgas mocības, esmu no tām mātēm, kuras laikam tik vienkārši nespēj to nabas saiti pārraut. Un zinu, ka daudzām māmiņām tā ir.
Par dzemdībām - visticamāk jau, ka būs grūti, ka sāpēs, bet gadās taču arī ļoti vieglas dzemdības un nemaz ne tik reti. Un zini, man bija ļooooti smagas dzemdības, vēl 3 mēnešus pēc tām, slimnīcas personāls atcerējās tās, jo vēlāk mana draudzene tur dzemdēja un atsaucās uz manu pieredzi, taču šobrīd es varu teikt, ka būtu gatava kam tādam atkal un atkal, jo nekas nespēj atsvērt to laimi, ko sniedz iespēja vērot savu bērniņu augam, sava bērniņa smiekli, ap kaklu apvītās rociņas, mīļi vārdi un vienkārši kopā būšana.
Tev viss izdosies! Vienkārši tici tam un paļaujies!

186

Piekrītu Kitijai! Par pēcdzemdību depresiju nesatraucies,vīrs būs blakus,gan jau arī mamma vai draudzene un tas ir pats svarīgākais,lai kāds pirmo laiku vismaz nedēļu ir kopā  ar Tevi visu diennakti,kamēr atiesies bišku.Es pat domāju,ka Tev nebūs tā depresija,drīzāk būsi atvieglota,ka beidzot darbiņš padarīts un peciņa guļ savā gultiņā smile

Sirsnīgā. . .

187 Izmainīja simucis18 (2013-09-17 15:40:06)

Manir vel palikusas nepilnas 3 nedelas lidz mazaa naks pasaule smile Man ir jautajums meitenem, man pedeja laika ir slikts garastavoklis, jutos nomakta, besis, nemiers, neko negribas, ne kkur iet, ne kko darit, pat nav prieka ka driz naks maza pasaulite sad sad
Nesaprotu tas ir saistits ar dzemdibu bailem, un izveidojas pirmsdzemdibu depresija vai atkal VD? :@ + tam visam trukst elpa un ir mazas trauksimites un nezinu tas ir no VD, vai tiesam no grutnieciba,s jo veders vel noslidejis nav! Jutos tiesam slikti sad

Jo mans lielakais naidnieks VD ir - elpas trukums! Sajuta ka visu laiku nav gaisa padara mani vnk bezspecigu sad

188

simucis18
Nu tagad jau Tev arī jāņem vērā, ka lielais puncis nospiež diafragmu, tapēc VISĀM grūtniecēm uz beigām ir grūtāk elpot, man bija riktīga aizdusa, kaut VD grūtniecības laikā nebija. Turies, Drīz jau varēsi uzelpot. Es nezinu kā Tu guli, bet es esmu uz vēdera gulētāja, līdz pat 6 mēnesim šad un tad pamodos, jo naktī biju apgūlusies uz vēdera un tikko mani atveda no ķeizara uz palātu, es neskatoties uz to, ka vēders tikko uzšķērsts - apgūlos uz vēdera, jo man tā tik nenormāli pietrūka. Padomā par labajām lietām, kas būs pēc tam, kad mazulīte būs piedzimusi, varēsi normāli aiztaisīt zābakus, bez citu palīdzības, ielīst vecajās drēbēs, iedzert kādu vīna glāzi un darīt daudz ko patīkamu. Es saprotu, ka Tev tagad grūti, bet pacenties maksimāli atpūsties, jo diez vai pirmajā laikā pēc dzemdībām Tev būs baigā atpūta. Un neaizmirsti, ka ir rudens, domāju daudziem te saasinās dažādas VD izpausmes. Man piemēram arī šodien trauksmes un elpas trūkumi. Lai Tev veicas!

189

Bet kad nedomaju tad man jau netrukst taa elpa, tapec uzreiz sapratu ka tas ir no VD nevis grutniecibas! Kad eju gulet tad jaa elshu caur muti, tas es domaju ka man ir no grutniecibas, jo gulus stavokli ir gruti sad
Vnk jutos iekseji slikti, velk uz riktigako depresiju, tadas sajutas kaa agrak, kad VD sakaas man, tapec kritu panika un izmisuma, jo nevelos vairak piedzivot elpas trukumu ik sekundi un ik dienu ;( negribu lai tas atgriezas!

Jaa, man ir piebesijis ka nevaru neko izdarit, ka gruti zabakus aiztaisit, uzvilkt bikses, sap kajstarpe...gulu slikti, murgoju pa berniem, dzemdibam utt, zb tas! Taa tak varetu but pirmsdzemdibu depresija un tapec VD uzplauka? Bet ceru ka pec dzemdibam elpas trukums un trauksmes pazudis.

190

Kitija vel viens jautajums - Aizduda un elpas trukums tak ir divas dazadas lietas, ne? Vaitad aizdusa nav ka gruti paelpot ir pec fiziskas slodzes?

191

simucis18 rakstīja:

Kitija vel viens jautajums - Aizduda un elpas trukums tak ir divas dazadas lietas, ne? Vaitad aizdusa nav ka gruti paelpot ir pec fiziskas slodzes?

Manuprāt aizdusa ir tad,kad Tu miedz ciet un pēkšņi pamosties un velc elpu,it kā būtu aizmirsusi elpot kkas tml.man šķiet...

Sirsnīgā. . .

192

neee, taa man nav sobrid, ir taa bijis 1 reizi kaa migu ciet taa aizdusa, tgd man ir savadak...

Ko Jus sakat par spiedienu 134 uz 88? Ja man visu grutniecibu bija 100 uz 60, mana ginekaloge saka ka tas nekas slikts nav, bet esmu citas domas par to!

193

Aizdusa ir tad, kad pie mazas slodzes ir grūti elpot, man bija grūti uz guļamistabu, otrajā stāvā uzkāpt - kāpu un elsoju big_smile
Nu nekas traģisks jau tas nav, vienkārši jāņem vērā, ka Tavs standarta spiediens ir drusku pazemināts, tapēc šo vari sajust nepatīkami, tādam, kam ikdienas spiediens ir 120 uz 70, šis būtu minimāli paaugstināts, Tev varbūt nepatīkamas sajūtas no tās 34/28 starpības.

194

Nu jaa bet cik zinu tad grutniecibas laika augsts spidiens ir bistams. Nedrikst but virs 120 uz 70.

Nu redz tev taa bija aizdusa, bet man sezot ir gruti elpot un ik pa laikam taka aiznaudz elpu ka liekas ka gals klat + trauksmes un depresijas pazimes, pat nesmaidu, taa jau 5 dienas. Visi brinas, saka ka driz dzims maza butu jabut priecigai utt. a es vsp nekada. Jutos ka VD sakuma sad

195

Nodevu urinu uzrada olbaltumvielas + vel tas spiediens, jadodas rita jau bus uz dzemdibu namu, ko man tur daris nezinu sad

196

Meitenes, es vel pa dzemdibu namu njemos..olbaltums ir nokrities, asinsspiediens ar zalju palidzibu turas...ja pirmdien bus vel nokrities olbaltums tiksu majas,,,sausmas iedzivojos preeklampsijaa...

Man te sezot ir cita problema, es vnk juku prata, plesu matus no galvas ara, raudu, nezinu kur likties, gribu nomirt....es reali elsoju, nevaru paelpot, man visu laiku trukst gaiss, ne taa kaa agrak pie VD, bet takaa plausa butu smaga, svertu kadus ntos kg...vecmates te neko palidzet nevar, ka nekaa te jau nav sirdsarsti utt...itka pa virsu mugura vel sap, domaju no sis gultas noguleta vai vrb saputa jo gulu pie loga...sausmas taa elposana rada tadu diskomfortu, pat majas tik slikti ar vd neesmu jutusies. Ko lai dara?

197

simucis18 rakstīja:

Meitenes, es vel pa dzemdibu namu njemos..olbaltums ir nokrities, asinsspiediens ar zalju palidzibu turas...ja pirmdien bus vel nokrities olbaltums tiksu majas,,,sausmas iedzivojos preeklampsijaa...

Man te sezot ir cita problema, es vnk juku prata, plesu matus no galvas ara, raudu, nezinu kur likties, gribu nomirt....es reali elsoju, nevaru paelpot, man visu laiku trukst gaiss, ne taa kaa agrak pie VD, bet takaa plausa butu smaga, svertu kadus ntos kg...vecmates te neko palidzet nevar, ka nekaa te jau nav sirdsarsti utt...itka pa virsu mugura vel sap, domaju no sis gultas noguleta vai vrb saputa jo gulu pie loga...sausmas taa elposana rada tadu diskomfortu, pat majas tik slikti ar vd neesmu jutusies. Ko lai dara?

Esmu lasījusi,ka citas pēdējās nedēļas pirms dzemdībām guļot pussēdus,jo tā esot vieglāk elpot,tad mazais tik ļoti nespiež uz diafragmu..Tev Simuci tagad viss kopā sajaucies,takā nesatraucies..palasīju visu Tavu rakstīto un sapratu,ka Tev tas viss ir ''bailes no dzemdībām''jo tuvāk tā diena nāk,jo vairāk Tu baidies,it kā gribās lai ātrāk tā diena pienāk un paiet,tajā pašā laikā bail to piedzīvot,un no šīm sajūtām rodas slikts garastāvoklis,visi krīt uz nerviem,sevī gruzies un VD tas ļoooti patīk...Viss būs labi!Ar nepacietību gaidu labās ziņas,kad mazulīte būs klāt! smile)

Sirsnīgā. . .

198

simucis18
Arī man bija preeklampsija, tikai tā sākās krietni vien agrāk, jau ap 6 grūtniecības mēnesi. Piekrītu ingaa86 Tevī noteikti ir pamatīgs nemiers, tas tad arī pastiprina visas negatīvās sajūtas. Jācenšas maksimāli strādāt ar sevi un pārliecināt sevi par to, ka viss būs ok. Nav arī par vēlu aiziet pie kāda psihoterapeita kas specializējas darbā ar grūtniecēm, kas palīdzēs nomierināties un domāt pozitīvi. Ir daudz visādas māmiņu skolas un citas nodarbības, jo visām sievietēm taču ir bail no dzemdībām, citai vairāk, citai mazāk, bet pa lielam visām. Ar to var un vajag pamēģināt tikt galā, jo ar tādām bailēm ir grūti ļauties dzemdību procesam un ieklausīties tajā ko teiks vecmāte. Jā, es arī atceros par gulēšanu pussēdus, es gan tā nevarēju ne aizmigt ne izgulēties, bet varbūt Tev izdosies. Pamēģini izmantot bumbu vai pavadīt laiku četrāpus, jo tad vēdera svars tā netraucē, tāpat vari padzīvoties pa vannu vai grūtnieču baseinu. Man dēļ preeklamsijas bija nācis klāt ļoti daudz svars, tapēc sāpēja ceļiem saites, kājas un vispār bija grūti. Gāju uz grūtnieču aerobiku un tā bija laimīgākā stunda dienā, jo ūdenī jutos viegla, varēju paelpot un negribēju no tā kāpt ārā, beigās jau man trenere aizrādija, ka tik bieži uz nodarbībām nākt nevajadzētu.
Turies! Esi stipra! Tici, ka viss būs labi! Un pavisam drīz Tu varēsi mierīgi uzelpot!

199

Nu ko es varu teikt darbs ir gala, stimuleja mani 12 pa dienu, bija nelielas sapites lidz 2 nakti, tad pec 2 sakas loti stipras sapees, izradijas ka tikai 1cm pa visu to laiku bija, un sapes jau bija tadas ka matus plesu ara, pa isto sausmigi to dienu atcereties... sad
Visa kopuma nekas nav mainijies es jutos sliktak nekaa jutos kad biju stavokli...laikam jau sakas pecdzemdibu depresija, esmu majas, nesaprotu ko te daru, kaa jutos utt, divaina sajuta iekseja, nav ne prieka, nekaa...
man reali trukst elpa vel aizvien, grutniecibas laika tak pargaja VD nebija panikas lekmes - JUTOS KA CILVEKS tad, pec dzemdibam jau otraja diena sakas panika kura ilga veselas 2 stundas...tgd atkal viss no sakuma kaa pirms paliku stavokli, trukst elpa katru dienu ik minuti un reali sap plausa!
Spiediens ari turas ap 140 / 90, nepariet nekas sad:(

200

simucis18
Pirmkārt - es Tevi no sirds apsveicu! Ceru, ka ar mazulīti viss kārtībā un Tu tomēr iekšēji jūties kā paveikusi varoņdarbu un laimīga par savu bērniņu.
Otrkārt - es domāju, ka Tev steidzīgi jāmeklē psihiatra vai psihoterapeita palīdzība, jo tas protams ir briesmīgi, ka Tu jūties slikti, taču fakts, ka Tu pēc nozīmīgākā notikuma savā dzīvē, ne ar vienu vārdu nepiemini bērniņu un laimes sajūtu ko sniedz bērniņa paņemšana rokās, mani patiesi satrauc!
Vai Tu jau esi mājās?